Maillerin Spama Düşmesini Engellemek – Detaylı Anlatım

Tanıtım maili göndermeseniz dahi, mailleriniz SPAM klasörüne düşünüyorsa, bu birçok şeyi yanlış yaptığınız anlamına geliyor. Bu yazıda bahsedilen 6 adımda, maillerin spama düşmesini engelleyin ve daha çok müşteri edinin!

Özellikle genel odağı Yüz Yüze Satış (F2F) olan firmalar, dijital pazarlama kanallarını da kullanmak istediğinde, gerek altyapı gerekse teknik bilgi eksikliğinden birçok problem ile karşı karşıya kalıyor.

Bu yazımda, maillerinizi kişiselleştirmenin etkisinden, mail listenizi segmentlere ayırmanın önemine kadar, hem tanıtım maillerinizi gönderirken SPAM klasörüne düşmemek için neler yapmanız gerektiğini ve maillerinizin neden SPAM klasörüne düştüğünü detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.

Maillerim Neden Spam Klasörüne Düşüyor?

Maillerinizin spam klasörüne düşmesini engellemek için, ilk önce nerelerde yanlış yaptığınızı fark etmeniz gerekiyor. Maillerinizin SPAM olarak işaretlenmesini istemiyorsanız, aşağıda yer alan tüm hatalardan kurtulmanız gerekiyor.

Hatalar:

  1. Blacklist
  2. Domain Güvenilirliği + (Email Warm Up)
  3. Gönderim Sıklığı
  4. Mailin İçeriği ve SPAM’ı tetikleyen cümleler
  5. Geçerli olmayan ve İyi Hedeflenmemiş Mail Adresleri
  6. SPF, DKIM, ve DMARC Kaydı

1. Sorun: Blacklist

İlk ve en önemli sorun olarak, domaininiz Blacklist ‘te olabilir. Blacklist, SPAM olarak işaretlenmiş/raporlanmış domainlerin yer aldığı, gerçek zamanlı listedir. Bu listeleri, email sağlayıcıları (Gmail, Yandex Mail, vs) kullanıcılarının SPAM olarak gönderilen mailler almalarını engellemek için kullanılırlar.

Dünya üzerinde gönderilen maillerin %84‘ü SPAM olarak işaretlendiğini düşünürsek, bu Blacklistler aslında istenmeyen maillerden kurtulmamız için çok önemlidir.

SPAM mail sayısı
Kaynak: https://talosintelligence.com/reputation_center/email_rep

Çözüm:

Öncelikle MXtoolbox adlı websitesini kullanarak, Blackliste olup olmadığınızı test edin. Blackliste yer alıyorsanız şayet, bu makaleye bir göz atmanızı öneririm. Böyle bir problemle hiç karşılaşmadığımdan ve bilgi sahibi olmadığımdan dolayı, bu konu ile alakalı size bir çözüm yolu gösteremeyeceğim. Blackliste hiç düşmemek için ise, yazımda bahsettiğim çözümleri uygulayın ve gri mailler atmayın.

2. Sorun: Domain Güvenilirliği

IP Güvenilirliği ve Domain Güvenilirliği iki farklı kavram olsa dahi, birbirini çok önemli derecede etkilerler fakat IP Güvenilirliğini bir şekilde düzeltebilme ihtimaliniz olsa dahi, eğer Domain Güvenilirliğiniz sarsılmışsa, bundan geri dönüşünüz çok daha zordur.

Domain Güvenilirliği, mailinizin karşı tarafın Gelen Kutusuna düşüp düşmeyeceğine karar vermedeki en önemli etkendir. Kısacası, mail servisleri, sizin maillerinizi, domain güvenilirliğiniz ile yargılarlar.

Örneğin, kendi alan adınıza kayıtlı bir mail adresinizden, Gmail kullanan 10 kullanıcıya mail gönderiyorsunuz ve bu 10 kullanıcıdan 9 ‘u sizin mailinizi SPAM olarak işaretliyor. Bu raddeden sonra, bir Gmail kullanıcısına mail gönderdiğinizde, bunun SPAM klasörüne düşmemesini beklemek, biraz iyimser olur.

Çözüm: Domain Güvenilirliğini nasıl artırırız?

Bu yazımdaki tüm kısımları, kendi yorumlarınızla sisteminize entegre ettiğinizde, domain güvenilirliğiniz otomatik olarak artmış olacaktır.

Örneğin, mailinizin içeriği düzgün ve mailinizi doğru kişiye gönderdiyseniz, o kişi sizin mailinizi SPAM olarak işaretlemez, önemli olarak işaretler ve size bir cevap yazar. Bu durum, sizin güvenilirliğinizi mail servisleri nezdinde çok arttıracaktır.

Not: Google Postmaster Tools ‘u kullanarak, Domain Güvenilirliğinizi Google’ın gözünden kontrol öğrenebilirsiniz.

Bir diğer önemli unsur ise; Email Warmup

Örneğin 100 kişilik büyük bir listeye (bu yazıyı okuduğunuza göre henüz giriş seviyesinde olduğunuzu varsayarak, bir günde en fazla 100 kişiye mail atmanızı öneriyorum) mail atacaksınız. İlk başta küçük parçalar halinde başlayın. Örneğin, ilk olarak “5” kişiye mail gönderin ve verdikleri cevaplara göre, mail konuşmasını ilerletin.

Böyle küçük parçalar halinde cevap almak, mail konuşmasını ilerletmek, daha sonraki göndereceğiniz maillerin SPAM klasörüne düşmesini engeller ve aynı zamanda, sizin Domain Güvenilirlik Skorunuzu da arttırır.

Birkaç yabancı Mail Pazarlama araçlarında, Email Warmup ‘ı otomatize etme özelliği var. Örneğin, Mail Pazarlama Aracı, sizin adınıza X kişisine bir mail atıyor, X kişisi o maili önemli olarak işaretleyip cevap yazıyor ve bu süreç böyle devam ediyor. Fakat bizim şu anlık amacımız Türkçe dilini kullanan kullanıcılar olduğundan, bu süreci manuel yapmamız gerekiyor.

3. Sorun: Gönderim Sıklığı

Hala Outlook veya benzeri araçlar ile, bir anda yüzlerce kişiye mail atıldığına şahit olunca çok şaşırmıştım. Lütfen bir günde en fazla 100 kişiye mail atın ve bu mail gönderim süresini, gün içine yayın.

Çözüm: Mail Araçları Kullanın

Mail araçları kullanarak, atmak istediğiniz toplu mailleri, gün içine yayarak, bir anda birçok mail gönderme hatasına düşmemiş olursunuz.

Günümüzde birçok mail pazarlama araçları mevcut hatta bu araçlardan birçoğu, ülkemize uygun fiyat politikası ile pazarda yer alıyor. İnternetten ufak bir araştırma yaparak, bütçenize ve firmanıza en uygun aracı seçebilirsiniz. Ben kişisel olarak Lemlist’i tavsiye ediyorum.

Lemlist ile kişiselleştirilmiş toplu mail nasıl gönderilir ‘i anlattığım yazıma göz atarsanız, hem maillerinizi kişiselleştirerek okunma oranını yükseltmiş olursunuz, hem de Maillerinizi zamanlayarak, SPAM olarak işaretlenmesini engellersiniz. Örneğin aşağıda gördüğünüz gibi toplu bir maili atmak, neredeyse böyle araçlar sayesinde sadece “5” dakikanızı alıyor, ve maillerinizi otomatik olarak kişiselleştiriyor.

Kişiselleştirilmiş toplu mail örneği

4. Mailin İçeriği ve SPAM’ı tetikleyen cümleler

Attığımız maillere, beklediğimiz kadar cevap alamadığımızda genellikle ilk olarak sorunun mailin içeriğinden kaynaklandığını düşünürüz. Bu düşünce, mailin başlığını ve içeriğini yanıltıcı yaparak veya mail tasarımını değiştirerek, SPAM ‘a düşmemize neden olabiliyor.

Çözüm:

  • İlk olarak, SPAM ‘ı tetikleyen kelimeleri sakın kullanmayın. Bunlar sizin de aklınıza hemen gelecek olan “Hemen Satın al”, “Online Satın Al”, “ÖNEMLİ”, “$”, “online ödeme”, vb kelimelerdir. İnternette bulduğum Türkçe Spam kelimeleri listesine bir göz atın: https://www.topluemailgonderimi.com/dosyalar/spam-kelimleri-listesi.txt
  • Toplu mail gönderdiğinizde, her bir kişi için maillerinizi kişiselleştirin. En kötü senaryoda (mailinizde tek bir kişiselleştirme yaptığınızı varsayıyorum), kişinin ismi ile mailinize başlayın.
  • Lütfen ama lütfen, hem biz kullanıcılar için, hem de SPAM ‘a düşme riskinizi azaltmak için, kişilerin mail listenizden kolaylıkla çıkacağı “Üyelikten Ayrılma Bağlantısı” ekleyin. Bu maile “Bir daha mail istemiyorum” diye cevap atın, ve sizi listemizden çıkaralım gibi bir yazıdan bahsetmiyorum, kişilerin bağlantıya tıklayıp, kolaylıkla listeniden çıkabileceği bir bağlantıdan bahsediyorum.
  • Ne yaptığınızdan emin değilseniz, kesinlikle HTML Email göndermeyin. Text tabanlı mailler göndermeye devam edin.
  • Mail başlığınızı, kişi listenizin dikkatini çekmek için, yanlış anlaşılabilecek kelimelerden oluşturmayın. Tamamen siyah olmasa dahi, gri başlıklara dahi girmemeniz gerekir.
  • Eğer toplu bir şirket maili gönderiyorsanız, en altına firmanızın fiziksel adresini ekleyin.
  • Son olarak, https://www.mail-tester.com/ gibi araçlar kullanarak, Türkçe içeriklerde tam sonuç vermese dahi, mailinizin içeriğini test ettirin.

5. Geçerli olmayan ve İyi Hedeflenmemiş Mail Adresleri

Buraya kadar attığımız mailler ile, kullanıcıların verdiği etkileşimlerin SPAM’a düşmemek için ne kadar önemli olduğunu gördük. Özen gösterilmeden, izin alınmadan, rastgele oluşturulan listeler, sizin hem şimdi gönderdiğiniz emaillerin, hem de ileride göndereceğiniz emaillerin SPAM klasörüne düşmesine neden olur.

Lütfen mail listeleri satın almayın, kendi mail listenizi, kendiniz, doğru kişilerin doğru mail adreslerini bularak oluşturun.

Herhangi bir kişiye ait mail adresini bulma işlemini detaylı olarak anlattığım yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Çözüm: Mail Adreslerinin Geçerliliğini Kontrol Edin

Snov.io Email Verifier ve benzeri online araçlar ile, eğer hali hazırda bir listeniz varsa, buradaki maillerin geçerli olup olmadığını kontrol edin.

Eğer listeniz yoksa, ve yeni bir liste oluşturuyorsanız, listenize ekleyeceğiniz mail adresinin geçerli olmadığını kontrol etmeden, sakın listenize eklemeyin.

Diğer yapmanız gereken hamle ise, eğer mail listelerinizi segmentlere ayırmak. Bu çok zor olabilir fakat bunu yaparak, farklı hedef kitlelerine, farklı mail içerikleri göndererek, mailinizin etkileşimini çok üst bir seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu durum ise, mail servislerine pozitif bir geri dönüş sağlayacağından, ileride maillerinizin SPAM engellerine takılmasını azaltmış olursunuz.

6. SPF, DKIM, ve DMARC Kaydı

Her mail attığımızda, bir sorumluluk almış oluyoruz. Bu sorumluluk alan kişileri (mail atan kimse) ise, SPF kaydı ile kişinin eposta gönderme yetkisi olup olmadığını, DKIM ile ise, gönderenin dijital bir imzasını, mailinin başına ekleyerek kontrol ediyoruz.

SPF, DKIM, ve DMARC en önemli mail doğrulama uygulamalarıdır. Aşağıya koyacağım Google’ın linklerini inceleyin, eğer bu süreçler size çok karmaşık geliyorsa, hiç yoktan Gsuite veya YandexMail gibi servisleri kullanın. Bu servisler birçok işi sizin yerinize yapacaktır. Benim tercihim kesinlikle Gsuite ‘den yana olacaktır fakat abonelik ücreti fazla gelirse, bir benzeri olan YandexMail’i de tercih edebilirsiniz.


Kapanışı yapmadan önce tekrar tekrar söylemek isterim, lütfen artık Outlook kullanmayın, Gsuite, YandexMail gibi mail servislerini tercih edin.


Bu yazıyı, teknik destek verdiğim bir firmanın, mailleri sürekli SPAM ‘a düşünce, onları bilgilendirmek için bir makale atmak istediğimde, görece ayrıntılı bir yazı bulamadığım için yazma gereksinimi duydum. Tüm maddeleri, en ince ayrıntısına kadar anlatmam neredeyse imkansıza yakın, o yüzden bu makaledeki her maddeyi okuyunuz, eğer hala aklınıza yatmayan bir kısım varsa, ufak bir araştırma yapabilir veya yorumlarda belirtebilirsiniz.

Yazıda eksik/yanlış anlattığımı düşündüğünüz bir konu varsa, yorum olarak benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Umarım ufak dahi olsa size bir yararım olmuştur.

Tufan Erdoğan

Working in the marketing department at JotForm. Even though I was born in Ankara, my spirit belongs to Brooklyn. Taking the brute force algorithm to the heart, I tried many jobs from various fields but I found my passion to be Marketing.

6 Comments

  1. Cihan says:

    Tufan Bey çok teşekkür ederim baştan sona soluksuz okudum başarılarınızın devamını dilerim

    1. rica ederim, yardımcı olduysam ne mutlu bana

  2. Çok iyi içerik, teşekkürler. şirket emailimizi yandex maile kurduk, daha ilk gönderimlerde kendi diğer emaillere gönderimde bile spam hatası verdi, 24 saat kısıtlama yaptı. bir kaç günde o kısıtlama kalktı, mailler direkt gidiyor ama giden mailler spame gidiyor. Toplu mail hiç göndermedik, 1 haftada toplamda 2-3 farklı email adresine 5-6 email atmışızdır yine de spame gidiyor. Emailde şirket web sitesinin linkinin olduğu otomatik bir mail imzası var, o yüzden mi acaba? nasıl çözebiliriz bu konuyu? şriket muhataplarımıza mail atacağız korkuyorum gönderirim spame gider diye

    1. Merhaba, şu an bir destek veremiyorum fakat https://ozlembilgisayar.net/ ile iletişime geçerseniz eski çalıştığım firma size yardımcı olacaktır.

  3. Umut says:

    Günlük milyon tane kampanya gönderimi yapan firmalar bu işleri nasıl yapıyor?
    Bizde yeri geliyor günlük Outlook alt yapısı ile STMP Protokol kullanarak günlük 10k-20k gönderim yapıyoruz. Bir çoğunun spam’a gittiğini düşünüyorum ama alternatif ne yapabilirim bilmiyorum. Bir öneriniz var mı bu durum için?

    1. naçizane, outlook ‘u asla kullanmamanızı öneririm. Attığınız mailler newsletter tarzı ise, piyasadan bi newsletter aracı satın alarak (mailchimp, benchmarkemail) gibi, değilse de Lemlist vs gibi toolar kullanarak, hiç yoktan gsuite altında, zamana otomatik yayılmış bir şekilde atmanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir