Link Building (Backlink) Nedir?

Bu yazımda, Google’da üst sıralara çıkmak için en önemli strateji olan Link Building ( Bağlantı İnşası ) ve Backlink’i, güncel ve detaylı bir biçimde açıklamaya çalışacağım.

Web sitemiz için, SEO uyumlu içeriği veya sayfayı oluşturup, içeriğinizin üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, Backlink’in inşaasını düzgün ve kaliteli bir biçimde yapmak zorundasınız. Bana göre bir sayfanın en üst sıralarda yer almasına %20 sayfa içeriği, %80 sayfanın backlinkleri etki ediyor. Tabii bu demek değil ki çok kötü bir sayfa yapıp, yüzlerce kaliteli backlink alırsanız da üst sıralarda çıkabilirsiniz, hayır! Sayfanız için temel optimizasyonları yapıp, daha sonrasında backlink inşaasına geçmeniz gerekiyor. Hadi Başlayalım.

Yazının İçeriği:

  • 1. Backlink Nedir?
  • 2. Link Building Nedir?
  • 3. Dünyada Backlink vs Türkiye’de Backlink
  • 4. YAPILMAMASI GEREKENLER
  • 5. Dofollow ve Nofollow Link arasındaki farklar
  • 6. Link Profili
  • 7. Backlink nasıl alınır?
  • 8. Link Building Stratejileri
  • BONUS STRATEJİ: Başka bir yerde öğrenmeniz neredeyse imkansız
  • 9. Yararlı Browser Extensionları ve Websiteleri

1. Backlink Nedir?

link building nedir

Backlink: Bir websitesinin, diğer bir websitesine link (referans) vermesidir. Backlink; Google, algoritma geliştirdiğinden beri, arama sonuçları sıralamasının en önemli faktörü olmuştur. Bir diğer tabirle, Backlink’i, referans verme olarak görebiliriz.

Örneğin, ben bu kısmı yazarken, sürekli kullandığım ve en etkili SEO aracı olarak gördüğüm ahrefs’in bu yazısından çok ufak bir kısmı alıntı yaptım ve “bu yazısından” anchor text’ine, yazının URL’ini ( https://ahrefs.com/blog/link-building/#section1 ) vererek, ahrefs’e backlink sağlamış oldum.

Gerçek hayatta da böyledir aslında, bir kişiye ne kadar fazla kişi referans olursa, o kişi daha güvenilirdir. Tabii referans veren kişilerin de güvenilir olması en önemli faktördür. Güvenilmeyen kimseler, başka bir kişiye referans olsa dahi, bu kişiyi olumlu bir etkisi olmayacaktır hatta OLUMSUZ etkileyecektir. Bu yüzden, “Yapılmaması Gerekenler” kısmını çok dikkatli okumanızı ve ciddiye almanızı tavsiye ederim.

Backlinkte tıpkı gerçek hayattaki gibi, diğer sitelerden aldığınız referanslardır. Ne kadar çok kaliteli ve alakalı sitelerden link alırsanız, Google’ın gözünde o kadar çok değerli olursunuz. Hatta bir noktadan sonra, spesifik bir sayfanız için link build etmeseniz dahi, Google’ın gözünde güvenilir olduğunuzdan dolayı, yüksek ihtimal Google yine de sizi en üst sıralarda çıkarır.

2. Link Building Nedir?

link-building-nedir

Link Building, kendi sitenize, başka sitelerden Backlink almak için yaptığınız çalışmalara verilen genel tanımdır. Arama motorları yaygınlaşmaya başladığı anda, website sahiplerinin neredeyse hepsi, SEO (Search Engine Optimization) ‘a önem vermiştir ve Link Building’de SEO nun her zaman en önemli parçası olmuştur.

Eskiden, kaliteli – kalitesiz fark etmeksizin, başka sitelerden, kendi sitenize backlink almanız çok önemliydi fakat Google algoritmalarını değiştirip, güncelleme getirdikçe, günden güne kaliteli backlinklerin önemi artmış olup, kalitesiz backlinklerin ise azalmış, hatta zararlı bir hale gelmiştir.

Link Building kampanyalarının genel amaçları şunlardır;

  • Websitesini arama motorlarında üst sıralarda çıkarmak.
  • Websitesine trafik sağlamak.
  • Websitesinin otoristesini (DR: Domain Rating) yükseltmek.

Yaygın olarak kullanılan Link Building Stratejilerini ise aşağıda kısaca sıralayacağım. Unutmayın, buraya genel stratejileri yazıyorum, detaylı olarak 8.kısımda (Link Building Stratejileri) detaylı olarak açıklayacağım. Maalesef bazı stratejileri Türkiye’de kullanmanız pek mümkün değil, bunların nedenlerini, ve neden kullanmamanız gerektiğini 8. kısımda açıklıyor olacağım.

  • Outreach (Siteniz ile alakalı başka siteleri bulup, toplu halde onlara mail atıp, kendi websitenize link almaya çalışmak)
  • Guest Post (Başka sitelerde makale & yazı yayınlamak)
  • Broken Link Building (404 Hatası döndüren, artık kullanılmayan sayfalara verilen, sizin websitenizle alakalı linkleri bulup, o kırık sayfaya link veren kişiye ulaşmak)
  • Unlinked Mention (Örneğin sizin XYZ adlı bir ürününüz var, bazı kimseler bu ürününüzden kendi sitesinde bahsediyor fakat link vermiyorsa, bu kişiye ulaşarak, ondan link almaya çalışmak)
  • Rakip Analizi (Rakiplerinizin sahip olduğu Backlinkleri bulup, o sitelerden link istemek)
  • Sosyal NoFollow Link Building ( Çeşitli sosyal platformlarda, forumlarda, websiteniz ile alakalı tartışmaları bulup, oralardan link almak)

3. Dünyada Backlink vs Türkiye’de Backlink

Dünyada Link Building ve Backlink’in önemi çok fazladır. Neredeyse her firmada Outreach Specialist (Link Building kampanyaları yaparak, backlink alan kimseler) mevcuttur. Hatta UpWork’den (Freelance iş sitesi), Link Build eden kimseleri, freelance olarak, firmanız için çalıştırabilir veya siz freelance olarak, firmalara link build edebilirsiniz.

Bana göre, dünyada bu kadar yaygın olmasının iki büyük sebebi var. İlk olarak, firmalar Backlink’in değerini biliyor ve buraya yatırım yapıyor. İkinci en büyük sebep ise, rekabet. Örneğin, “Hire android Developer” anahtar kelimesinde, dünyanın her yerden insanlar üst sıralarda rank etmek istiyor. Mesela Hintliler bu anahtar kelimeye link build edip, müşteri kazanarak ve uzaktan iş yaparak, firmalarına dolar kazandırmak istiyor veya Amerika’da bulunan bir yazılım şirketi, hiç yoktan onun bulunduğu eyalette, o anahtar kelimede çıkmak istiyor. Bununla paralel olarak, site sahiplerine her gün onlarca “Cold Email” (Cold Outreach) atılıyor.

Ben şahsi olarak, neredeyse iki senedir uluslararası alanda Link Building yapıyorum. Biz genel olarak Cold Outreach dediğimiz, belli bir sayının üstünde (+150) alakalı websitesi & makale bulup, her hafta, o sitelere kişiselleştirilmiş mail atıyoruz. Broken link building, unlinked mention, nofollow link building gibi stratejileri uygulayıp, tahminimce %50 nin üstünde bir başarı oranıyla, Google’da üst sıralarda yer alıyoruz. Tabii ki bu başarının tek sebebi link building değil, Domain otoristesi, içeriğin kalitesi de en büyük etkenlerden.

Türkiye’ye geldiğimizde, sadece 4 adet Link Building projesi yaptım. Bunlardan ilki, çalıştığım local bilgisayar firmasıydı. Aslında bakarsanız, yapılmaması gereken neredeyse her şeyi yaptım fakat hem domainimiz güvenilir oluşu, hem de çok uzun yıllardır websitesinin sektörde yayında oluşu sayesinde, çok ufak bir ittirme ile, çok kritik anahtar kelimelerde hep 1.sırada oldu ve bize birçok müşteri kazandırdı. Diğer 3 projemin 2 sinde istediğimiz her anahtar kelimede neredeyse ilk 3’e girdik, ama 1 projemde neredeyse tüm çabalarımıza rağmen hiçbir anahtar kelimede ilk 3 sayfaya dahi giremedik.

4. YAPILMAMASI GEREKENLER

Öncelikle bu kısma özür dileyerek başlamak istiyorum. Bu yazıyı yazmadan önce, birkaç Türkçe kaynağa göz gezdirdim ve neredeyse hepsinde “Şu siteye gidip yorum yazın, link alın” “Şu website builder’dan website oluşturup link alın”, “şu bloga gidip yazı yazın, backlink alın”. (Düzgün şekilde anlatan kişileri kastetmiyorum.)

O önerdikleri %100 ücretsiz kaliteli backlink dedikleri sitelerden herkes link alıyor, neredeyse tüm yasadışı siteler link alıyor. Hem o sitelerin neredeyse tamamı İngilizce, o sitelerden link almanız %99 oranında size hiçbir katkısı olmayacaktır, ve size sadece vakit kaybına sebep olacaktır. %1 hatta daha düşük ihtimal için ben denemek istiyorum derseniz, tabii seçenek sizin.

Şimdi yapılmaması gereken en önemli konuyu anlattıktan sonra, diğerlerini sıralıyorum;

1. Alınan tüm linklerin aynı anchor textten olması / Gereksiz ve Site adı ile link alınmaması

İşin doğrusu, Link Building aslında yoktur, yani Google’a göre %100 WhiteHat değildir. Website sahiplerine şunu diyebilirsiniz “Bakın ben böyle bir yazı yazdım, sitenize eklerseniz, ek kaynak olarak okuyucularınıza faydalı olabilir” ve sitenize verilen backlinkleri farklı kişiler vereceği için, neredeyse tüm anchor textler farklı olacaktır. Örneğin benim bu yazımı ele alalım, bir site sahibi “Google’da üst sıralara çıkmak istiyorsanız bu yazıyı okuyun” deyip “bu yazıyı” anchor textinden bana link verebilirken, bir başkası, “Google’da üst sıraya çıkma taktiği” anchor texti ile verebilir.

Fakat Link Build ederken en büyük hatalardan birisi, sürekli aynı anchor text ile link almaktır.

Örneğin bir kimse “Web Tasarım” adlı anahtar kelimede, üst sıralarda çıkmak istiyorsa, sürekli “Web Tasarım” anchor texti ile link alması, link çeşitliliğini azaltıp, cezaya dahi sebep olabilir. O yüzden benim görüşüm, %50 istediğiniz anahtar kelime ile backlink alırken (web tasarım), diğer %50’yi farklı anahtar kelimelerden almanız. Ayrıca “siteye buradan ulaşın”, “buraya tıklayarak” gibi, aslında gereksiz/çöp gözüken anchor textlerden de link almayı unutmayın. Eğer bir marka adınız varsa, o marka adını kullanarak da link almayı lütfen es geçmeyin. Örneğin birisi benim bu makaleme link verecekse, tufanerdogan.com ‘da yayınlanan deyip, makaleme link verebilir veya sizin markanızını anchor text olarak (xyz.com) kullanıp, o yazı veya sayfanıza (xyz.com/link-alinan-yer) da link almanız gerekir.

2. Kalitesiz ve Alakasız Link satın alma

Aslında her ne kadar %100 whitehat olmasa da, para karşılığı, alakalı sitelerde veya kaliteli sitelerde yazınızı yayınlamak, Link Building için çok değerlidir. Hatta sizin yazınız ile, backlink alacağınız websitesindeki yazıda %100 olarak alakalıysa, ben para karşılığı da link almanızı tavsiye ederim fakat unutmayın, bunun sonucunda, düşük bir ihtimal dahi olsa, ceza alma ihtimaliniz var.

Buraya kadar ki kısımda, para karşılığı link alıp almamak sizin elinizde, fakat tekrar belirtmek isterim, ceza alma ihtimaliniz olduğunu unutmayın.

Gelelim neleri kesinlikle satın almamanız gerektiğine, alakasız websitelerinden, websitelerin footerlarından, her yere sürekli link satan sitelerden kesinlikle link satın almayın.

3. Bir websitesinden bir anda birçok link alma

Yine denk geldiğim Türkçe bir kaynakta, bir tane aldığınız siteden, bir daha link almayın deniliyor.

Tecrübelerime, yaptığım çalışmalara dayanarak söyleyebilirim ki %100 yanlış. Eğer alacağınız ikinci link ile, link aldığınız sayfanız alakalıysa, kesinlikle o linki alın, siteniz için faydası %100 olacaktır. Ha tabii ki ilk aldığınız link kadar değerli olmayacaktır, ama kesinlikle etkisi olacaktır.

Fakat burada yapılmaması/dikkatli olunması gereken konu ise, örneğin bir günde, 3-4 adet aynı websitesi ile farklı sayfalara backlink alışverişi yapmak tehlikelidir, kesinlikle yapmayın. Bu alışverişi zamana yaymayı unutmayın.

4. Link Exchange ( Link Değişimi (Swap))

Aslında abartılmadığı sürece yapılabilir, Link Değişimi nedir dersek, örneğin ben xyz.com’da link almak istediğim sayfa ile alakalı bir yerden tufanerdogan.com’a link alıyorum ve karşılığında, yine alakalı bir yerden, xyz.com’a link veriyorum. Exchange yaptığımız için, bu aldığınız backlink’in kesin olmasa da, bana göre etkisini kesinlikle azaltacaktır ve sürekli, çok sayıda yaptığınız takdirde Google tarafından cezalandırılması mümkündür. Bir önceki kısımda da dediğim gibi, lütfen bir anda, aynı websitesiyle, birden çok link exchange yapmayın, haftalara bölün.

Peki %100 etkiyi nasıl sağlarım derseniz, aşağıdaki kısımlarda daha detaylı anlatacağım stratejileri kullanarak, kendi sitenizden link vermeden, o siteden link almaya çalışın.

5. Birçok websitesine link veren bir sayfadan link almak

Bir örnek ile açıklamak gerekirse; .edu linkleri çok kalitelidir fakat bazı üniversitelerin blogları vardır ve bu blogu yönetenler/öğrenciler, kendilerinin tek sayfasından onlarca birbirinden alakasız siteye link çıkışı yaparlar yani linklerini satarlar. Lütfen girişte de belirttiğim gibi, böyle yerlerden sakın link almayın.

6. Private Blog Network (PBN)

Lütfen bunu asla yapmayın, kısaca bahsetmek gerekirse, örneğin siz inşaat sektöründesiniz ve inşaat ile alakalı birçok blog açıp veya artık kullanılmayan siteleri satın alıp, kendi sitenize birçok backlink sağlayarak, üst sıralara çıkmaya çalışıyorsunuz.

5. Dofollow ve Nofollow Link arasındaki farklar

Eğer Link Building & Backlink konularını ufaktan dahi araştırdıysanız, “nofollow” ve “dofollow” tabirlerlerine rastlamışsınızdır.

Teknik olarak baktığımızda, bu iki backlink aralarındaki tek fark yukarıda da gördüğünüz gibi rel=”nofollow” attributetudur.

Fakat Link Building ve SEO açısından önemleri çok fazladır.

Dofollow linkler Google’da üst sıralarda çıkmanız için çok büyük bir öneme sahipken, Nofollow linkler için aynısını söyleyemem. Fakat şunu unutmayın ki, yaptığınız kampanyaların, projelerin başarılı olmasındaki en önemli etken, kampanyanızın doğal durmasıdır ve kampanyanızın doğal durması için, nofollow link de build etmeniz gerekir.

Backlinko’da yer alan makalede de belirttiği gibi, nofollow linklerini Google es geçiyor ve PageRank’a etki etmiyor.

Aldığınız backlink’in nofollow olup olmadığını kontrol etmenin birçok yolu vardır. En kolay yolu, kesin sonuç vermese dahi, link’i inspect edip, o linkte nofollow tagi olup olmadıgına bakmak.

Pagesource’da gördüğünüz gibi, ahrefs.com/blog’a dofollow bir backlink sağladım, fakat bu demek değil ki bu link %100 dofollow çünkü bazı siteler, sayfalarında dofollow vermelerine rağmen, sayfaları yayınlarken Whitelist’lerinde olmayan tüm tüm domainleri “nofollow” ‘a çevirebiliyor. Bunu anlamanın tek yolu ise, ahreft gibi uygulamalar kullanıp, sayfanın sizin sitenize dofollow link sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek.

Ayrıca çoğu ünlü sitelerden aldığınız tüm linkler (Quora,YouTube,Wikipedia,Reddit,Twitch,Medium) gibi, nofollowdur.

Google’ın resmi açıklamasına göre, eğer bir sitede para verip yazı yayınlıyorsanız, oradaki tüm linkleriniz nofollow olmak zorundadır. Tabii buna uyup uymamak size kalmış.

https://www.youtube.com/watch?v=1SmlsfSqmOw&feature=emb_title

Kısacası, 100 adet Backlink alıyorsanız, bunların en az 5-10 tanesinin nofollow olmasına dikkat edin.

6. Link Profili

Yukarıda belirttiğim tüm aşamalara uyduğunuz takdirde, mükemmel bir link profiliniz olacaktır. Fakat ben de bunlara uymakta zorlanıyorum, fakat iyi bir Link Profili nedir ve nasıl oluşturuluru özetleyerek, bu kısımda anlatmaya çalışacağım.

İyi bir link profili için en önemli iki husus;

  • Yüksek Domain otoriteli, güçlü sitelerden (örneğin, Milliyet.com, Mynet.com) çok sayıda backlink almak.
  • Spam backlinklerin neredeyse hiç olmaması.

Bir önceki kısımlarda da belirttiğim gibi, iyi bir Link Profili için gerekli olan diğer hususlar;

  • Marka adınız ile aldığınız anchor textler.
  • Anchor text çeşitliği.
  • Optimize olmayan anchor textlerden alınan linkler (buraya tıklayın, buradan okuyun, tıkla) gibi.
  • Backlink alınan yazının/sayfanın içeriği.
  • Alınan Backlinklerin çoğunun yeni yayınlayan bir yazıdan/sayfadan alınması.
  • Yazar biolarından link almak yerine, link build etmek istediğiniz sayfa ile alakalı bir yazı yazıp, o yazının içinden link almak. (aşağıdaki video’da daha detaylı bir anlatım mevcut)
https://www.youtube.com/watch?v=Bo75Og4M34Q&feature=emb_title

7. Backlink nasıl alınır?

Teorik kısımları bitirip, artık pratiğe geçiş yapıyoruz. Bu kısımda, DoFollow backlink almanız için izlemeniz temel adımlardan bahsedip, bir sonraki kısım olan 8.section’da, bu stratejileri detaylı bir biçimde açıklamaya çalışacağım.

Bu kısıma gelince, Backlink nasıl alınır konusunda makale yayınlamış bazı yabancı kaynaklara denk geldim ve onlar da yorum yapılan web sitelerinden, Facebook sayfası oluşturmaktan, blogger.com’dan paravan bir blog oluşturmaktan bahsediyor. Öncelikle belirtmem gerekir ki, eğer siteniz İngilizce ise, bu taktikler tabii ki sitenize çok ufak bir etki sağlayabilir, ama bana göre eğer siteniz Türkçe ise bunların neredeyse hiçbir katkısı olmayacaktır.

DoFollow Baclink nasıl alınır?

1. Başka websitelerinde yazılar yayınlayın

Mail atın. Örneğin bir websayfası var ve teknoloji ile alakalı birçok yazı yayınlıyor, bu sitenin yöneticisine, o sayfanın iletişim sayfasından veya Hunter.io gibi toolar kullanarak, o kişinin iletişim bilgilerini bulun ve onlara ve ulaşın. Ulaştıktan sonra onların sitesinde, sizin de yazı yazabileceğinizi söyleyin.

Websitelerinde yazı yayınlamanızın bir diğer yolu ise, belirli bir ücret karşılığı, sitelerinde yazı yayınlamanıza izin veren websitelerini bulmak. Türkçe olarak yaptığım bir link building çalışmasında, araştırma yaparken, Backlink.com.tr ‘ye denk geldim. Siteden bahsetmek gerekirse, pazar alanı sayesinde, kendi sektörünüze uygun websitelerini bulup, o websitelerinde yazı yayınlamanıza imkan tanıyor. Bu sitelere belirli bir ücret vererek, yazınızı yayınlatmak, link building için çok kritiktir.

2. Yazdığınız yazıya/web sayfanıza başka sitelerden link isteyin

Her ne kadar zor, hatta imkansız gözükse de, yazınız ile alakalı siteleri bulun, bunları bir spreadsheet’de toplayın ve o site sahiplerine, sizin de yazınıza link vermelerini isteyin. Unutmayın, sizin de karşı tarafa bir yarar sağlamanız gerekiyor, bu yarar, eğer yazınız çok kaliteliyse, website sahibi, kendi kullanıcılarına faydalı olduğu için sizin yazınıza link verebilir. Başka bir koşul ise, site sahibine, sizin linkinizi eklerken verdiği emeğin karşılığı olarak yapacağınız bir ödeme olabilir veya sizin de o websiteinde varolan bir içeriğin, daha iyi rank edebilmesi için yapacağınız bir işlem olabilir (link exchange).

3. Yazılarınızı, Canonical Link vererek, başka sitelerde de yayınlayın.

Canonical Post ne dersek, bir içeriğin, 1-1 aynı olarak başka platformlarda da yayınlanmasına biz Canonical Post diyoruz. Bu tag’i girerek, Google’a içeriği duplicate etmediğimizi, o sitede de aynı içeriği paylaşmak istediğimizi söylüyoruz. Mesele ben bu yazımı, Türkiye’den de bir kitlesi de olduğu için, Canonical olarak Medium.com ‘da paylaşacağım ve paylaşım yaptığım o sitelerden, hem kullanıcı kazanabilirim, hem de ufak dahi olsa dofollow link sağladığı için daha iyi rank etmeme etki sağlayacaktır.

4. Türkçe Forumlar Bulun ve Alakalı Tartışmalara Yorum yazın

Bazı Türkçe forumlar, moderasyonlarına güvendiği için, forumlarından verilen tüm linkleri Dofollow olarak sayabiliyor. Örnek vermek gerekirse, siz Ubuntu İşletim Sistemi hakkında bir yazı yazdıysanız, Ubuntu ile alakalı bir sürü Türkçe forum var, bu forumlara, kendi yazınız ile alakalı threatleri bulup, onlara yorum yaparken kendi sitenize referans verip, dofollow backlink edinebilirsiniz.

5. Websitelerine Kayıt Olun

Eğer benim gibi, kişisel bir websiteniz varsa, ProductHunt, GrowtHackers, böyle komünitelere kayıt olmanız, sizin sitenize dofollow backlink sağlayacaktır.

Eğer link build ettiğiniz websitesi bir firma ise, yandexmap, googlemap gibi tüm sitelere, websitenisini kayıt ettirin, bunun yanı sıra, sanalsektor.com, enuygunfirmalar.com gibi yerlere sitenizi kayıt ettirmeniz, sizin sitenize dofollow baclink sağlayacaktır.

8. Link Building Stratejileri

Bu kısımda, genel hatlarıyla tüm Link Building stratejilerini açıklayıp, Türkiye’de hangi stratejilerin en faydalı olacağından bahsedeceğim.

Türkiye’de başarılı olacağını düşündüğüm en önemli 2 Strateji:

1. Guest Post: Para ile Sektörünüz ile alakalı yerlerde yazı yazmak

Daha öncede belirttiğim gibi, Backlink.com.tr veya forumlar aracılığıyla, belirli bir ücret karşılığı konuk yazar kabul eden, sizin siteniz ile alakalı websitelerini bulun, ve yazı yazın.

Bu siteleri araştırken, hangi websitesinin ücretinin uygun olduğunu, hangisinin siteniz için faydalı olacağını bu kriterler ile belirtleyin;

  • Alaka: Para karşılığı yazı yazacağınız sitenin, Link Building yaptığınız sayfa ile alakalı olmasına dikkat edin
  • Domain Otoritesi (DR: Domain Rating): Alacağınız sayfanın, Domain Rating’ine dikkat edin, MozRank veya ahrefs’in Domain Rating’ini kullanarak bu otorinin skorunu kontrol edebilirsiniz. Ne kadar yüksek DR, o kadar faydalı olacaktır (tabii iki siteninde kaliteli bir link profili ve siteniz ile alakalı olacağını düşünürsek)
  • Link Profili: Ahrefs gibi toolar kullanarak, websitesinin hangi sitelere link verdiğini, websitesinden ne kadar link çıkışı olduğunu kontrol edin, eğer yasal olmayan sitelere de link veriyorsa veya aşırı link çıkışı varsa, domain ratingi ne kadar yüksek olursa olsun, o websitesinden link almamanızı tavsiye ederim.

Guest post yazarken, keyword densityne dikkat edin ve backlink build etmek istediğiniz sayfa ile %100 alakalı olarak yazın. Mümkünse yazınızın en üstlerinden link alın.

2. Rakip Analizi: Rakibinizi Taklit Edin

En üstte çıkmayı hedeflediğiniz anahtar kelimede, üstte yer alan sayfaların aldıkları backlinkleri inceleyin. Bu araştırma, bence link building’in en önemli stratejilerinden birisidir. Eğer bir websayfası, sizin rakibinize link veriyorsa, o websitesinin size de link vermesi çok büyük olasılıktır.

Rakibinizin sadece o rank ettiği anahtar kelimede çıkan sayfasını değil, tüm sayfalarına aldığı backlinkleri incelemenizi tavsiye ederim. Şayet rakibiniz ile aynı sektördeyseniz, rakibinizin mentionlandığı websitelerini, dergileri görebilir ve siz de oralarda yer almak isteyebilirsiniz.

Genel Link Building Stratejileri

1. Outreach

Konuk yazar olarak yer almak istediğiniz veya sizin yazınızla alakalı olduğunuz websitelerin listesini çıkartıp, onlara toplu bir şekilde mail atarak, backlink kazanmaya çalışmaya Outreach diyoruz. Link Building’in bence en önemli faktörüdür fakat madem bu kadar önemli, neden Türkiye’de denemiyorsun derseniz şayet, buna kaynak azlığı diyebilirim.

Örneğin, uluslararası bir alanda, bir sayfaya backlink inşaa etmek istediğinize, o sayfa ile alakalı binlerce blog sayfası bulup, onlardan link isteyebilirsiniz, veya sizin sektörünüz ile alakalı, binlerce guest post kabul eden site bulabilirsiniz, ama Türkiye’de bu sayılar o kadar yüksek olmayacaktır. 3 aylık bir süreçte, her hafta 150 adet prospect bulup, onlara mail atmanız neredeyse imkansızdır.

2. Broken Link Building

Diyelim ki bir Youtube SEO hakkında bir makale var ve bu makale, zamanında çok iyi bir makale olduğu için, bir sürü websitesi bu makaleye link vermiş fakat o makale, bir nedenle artık yayında değil. Sizin de Youtube SEO hakkında bir yazınız varsa şayet, o makaleye link vermiş sayfalara ulaşıp, o linki, kendi linkiniz ile değiştirmenizi talep edebilirsiniz.

Website sahipleri genelde böyle 404 hatası döndüren, kırık linkleri kaldırmak isteyeceklerdir çünkü o linkleri kaldırmak SEO açısından faydalı olacaktır ve o kırık linki kaldırırken, size de link verebilirler. BuzzSumo gibi toollar aracılığı ile bir konu hakkında yazılmış ve artık yayında olmayan yazıları bulabilirsiniz.

3. Unlinked Mention

Eğer insanların online ortamlarda bahsettiği bir ürününüz veya sayfanız varsa, sizin hakkınızda bahseden siteleri bulup, sizin adınızı geçirdiği yerden link isteyebilirsiniz. Örneğin, ben hemen yukarıda “BuzzSumo” tool’unun adını geçirip, o toola link verdim, fakat eğer o toolun sadece adını geçirip, link vermeseydim, BuzzSumo’nun bana ulaşıp “Bizi mentionladığınız için teşekkür ederiz, ufak bir rica, bize link de verebilir misiniz?” deme stratejisi, Unlinked mention oluyor.

BONUS STRATEJİ: Başka bir yerde öğrenmeniz neredeyse imkansız

Yukarıdaki stratejileri uygulayarak, teoride sayfanıza yüzlerce link build edebilirsiniz fakat pratikte işler maalesef öyle olmuyor çünkü Link Building için iki insanın anlaşması gerekiyor fakat bu iki insan nasıl anlaşacak?

İlk olarak, yukarıdada belirttiğim gibi, kişilere belirli bir ücret karşılığı fayda sağladığınız için, insanlar ile anlaşıp, sitenize link alabilirsiniz fakat bu her zaman mümkün olmuyor.

Peki hangi koşulda neredeyse her zaman mümkün olur?

Şayet siz de karşı tarafın yararına bir şey sağlarsanız, bu bir çıkar ilişkisi doğurur ve iki taraf için de faydalı olur. Benim önerim, link build etmeye çalıştığınız site haricinde, başka bir sitenizin olması.

Peki bu bize ne yarar sağlayacak?

İlk olarak, bir siteden link alırken, eğer kendi sitenizden link vermezseniz, teorik olarak Link Exchange yapmıyorsunuz ve bu SEO açısından daha faydalı oluyor. Karşı tarafa, eğer size link verirse, siz de onun için başka bir siteden link verebileceğinizi üstü kapalı bir şekilde söylemeniz, karşı tarafı harekete geçirecektir çünkü herkes kendi sitesi için link build etmek ister fakat herkes Link Exchange’e haklı olarak çok sıcak bakmaz.

Peki bu nasıl olacak?

Örneğin ben bu yazımda, birçok kez ahrefs’in adını geçirip, ahrefs’e link sağladım. Moz SEO toolu bana göre ahrefs’in en büyük rakibi. Hayali bir senaryo üzerinden, bu stratejiyi Moz’un gözünden anlatacağım.

Örneğin;

Senaryo 1: Moz firmasından bir kişi bana ulaşıp “Tufan, yazını çok beğendik ama fark ettik ki sen sürekli ahrefs’e link verip bize vermemişsin, bizim yazımız daha iyi, bize link verebilir misin?” dese ve ben iyi bir blogger olsam, bu maili okumam bile.

Senaryo 2: Moz firmasından bir kişi bana ulaşıp “Tufan, yazını çok beğendik ama görüldüğü üzere sen sürekli ahrefs’e link vermişsin, acaba o linkleri bizim linklerimiz ile değiştirme ister misin? Ayrıca, bizim bir websitemiz var ve bloggler’ların yazılarını yayınlıyoruz, senin de yazılarını çok beğendiğimiz için, bizim bu publicationımızda yazı yayınlamanı çok isteriz” diye bir mail atsa, bu maili es geçme şansım neredeyse yok çünkü o publicationa dahil olarak, kitlemi genişletme ve backlink kazanma fırsatım olacaktır.

Peki illa bir publication (yazıların yayınlandığı blog) mu satın almanız lazım? Hayır, bir publication ile anlaşabilirsiniz, yani bir blog ile anlaşıp, sürekli oradan farklı ve alakalı websitelerine link sağlayabilirsiniz ve o link sağladığınız websitelerinden kendi sitenize link alabilirsiniz.

Kısacası, güzel bir üçlü oluşturmanız gerekiyor 🙂

9. Yararlı Browser Extensionları ve Websiteleri

  • Google Arama Motoru (Google arama moturunu iyi kullanırsanız, çok güzel fırsatlar yakalayabilirsiniz. Google bu cevabında bazı kısayollardan bahsediyor, internetten arattığınızda, daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra, alakalı diğer aramaları da Google’dan veya ahrefs’in related keyword kısmından görebilirsiniz)
  • Ahrefs + Chrome Extentionı (kesinlike denemeye değer)
  • Moz + Chrome Extentionı (fiyat olarak daha uygun, ücretsiz sürümü de mevcut ayrıca çok ufak bir ücret karşılığı deneme sürümü satın alabilirsiniz.)
  • Google Alerts (yeni içerikler için)
  • Ahrefs Alerts (rakibinizin aldığı linkleri takip edebilmek için)
  • BuzzStream / Lemlist (şayet geniş bir prospect listesi oluşturabilirseniz, bu toolar ile toplu halde, kişiselleştirilmiş mailler atabilirsiniz.)
  • Hunter.io / ContactOut / FDL / Lusha (website sahiplerinin mail adreslerini bulmanıza yarayan araçlar. Hunter.io ve ContactOut’un en etkili toollar olduğunu söyleyeblirim)

Kapanış

Şu ana kadar yaklaşık +3500 kelime yazsam dahi, çoğu konuyu, tam olarak anlatamadığımı veya örneklendiremediğimi fark ettim. İlerleyen aylarda belki bir konu seçip, o konuyu çok daha detaylı ve uygulamalı olarak anlatabilirim fakat bu makalenin, yeni başlayanlar için iyi bir yol gösterici olacağını düşünüyorum. Temel bilgileri buradan alıp, kendi yorumunuzu katabilirsiniz.

Bu benim ilk yazımdı, o yüzden yaptığım anlatım bozuklukları için lütfen kusuruma bakmayın. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Bu yazım için olumlu/olumsuz yorum yaparsanız gerçekten ama gerçekten çok mutlu olurum.

Tufan Erdoğan

Working in the marketing department at JotForm. Even though I was born in Ankara, my spirit belongs to Brooklyn. Taking the brute force algorithm to the heart, I tried many jobs from various fields but I found my passion to be Marketing.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir